Sau varianta lui și mai neprietenoasă ”dar EL/ EA cum poate?”
Desigur, sunt multe momente, pe parcursul unei zile chiar, în care ne simțim nemulțumiți de comportamentul celor apropiați cel mai adesea pentru că, așteptările noastre erau complet diferite de atitudinea pe care ei au manifestat-o.
Totuși, ce impact are asupra interlocutorului nostru aflat la ceasul judecații, COMPARAȚIA care nouă ne vine atât de ușor să o punem la înaintare, ca argument? Singurul cuvânt care poate cuprinde multitudinea de stări și trăiri contradictorii de la neputință la ură pe care acesta le poate trăi este: NEGATIV!
Mai exact, NU AJUTĂ, ba chiar ÎNCURCĂ TERIBIL!
Oricine, supus unei astfel de judecăți nu va mai avea niciun gând care să reflecte explicații plauzibile ale comportamentului manifestat. Toată energia LUI va fi îndreptată spre găsirea unor argumente care să îl pună pe CELĂLALT, acela care POATE într-o lumina nefastă.
Va să zică, când judecata se face prin comparație subiectul se îndepărtează simțitor de:
– Ce anume s-a întâmplat?
– Ce pot schimba?
– Care sunt nevoile tale și care sunt ale mele?
– Cum pot fi ajutat.
– Unde crezi că mai am de lucrat?
SI TOTUL VA FI DESPRE cum poate ”cel judecat” să îl pună ”pe celălalt” (adică pe tine sau cel pe care l-ai folosit drept exemplu) într-o lumina nefavorabilă pentru a ieși din încurcătură!
Așa o fi?
Și, dacă am reușit să aprind o lumină, măcar cât cea a unui pai de chibrit, rămâi în seara asta cu gândul la ce poți TU schimba la ”emoția ta de neputință” care te duce la nefasta ”judecată prin comparație”.
Da, fii tu primul care începe schimbarea, chiar dacă intuitiv aștepți ca celălalt într-o zi să își dea seama că nu are atitudinea potrivită pentru a definitiva, a se implica, a nu mai persista în aceeași greșeală supărătoare.