De ce, uneori, nu este cea mai bună idee să discuți cu familia ta despre certurile pe care le ai cu partenerul tău?
Hai să creăm o situație specifică, de dragul învățării!
Să presupunem că știi câteva dintre convingerile bine înțelenite ale mamei tale cum ar fi: ”bărbații sunt predispuși să fie mari consumatori de alcool”. Așadar, când vei experimenta trăi prima ceartă cu partenerul tău care tocmai vine bine abțiguit de la o seară cu băieții, crezi că este inspirat să o diseci în familia de origine. Oare, dacă mama va prinde de veste că iubitul tău s-a ciupit cum anume va reacționa având în vedere convingerile dumneaei. Oare își va exprima nemulțumire și în același timp va ține să te informeze că asta e doar prima ”abatere” dintr-un șir ce nu va avea sfârșit?
Apoi, cum crezi că va influența această informație următoarele situații în care tu vei povesti cu mama ta despre voi și situațiile în care aveți divergențe de opinie?
Din păcate ea, pentru că nu vrea ca tu să suferi, va încerca să te protejeze. Cum o va face? Trecând fiecare raționament pe care tu l-ai adus în discuție prin filtrul convingerii dumneaei. Adică aceea că ”darul băuturii” pe care iubitul tău îl poate dezvolta îți va distruge încet, încet, viața.
Acesta este doar un exemplu un pic dramatizat. Rolul lui este de a vă face atenți la situații neplăcute care derivă din convingerile voastre sau ale celor apropiați.
Va să zică, rolul fiecăruia dintre noi este să apreciem valoarea de adevăr a judecăților celorlalți abia după ce suntem foarte atenți la convingerile lor.
Nu, nu este nici pe departe un îndemn la a nu povesti cu mama sau la consumul excesiv de alcool!