Natura

A venit căldura. Natura ne îmbie să ieșim mai mult din casă. Oricât am fi de reticenți la beneficiile statului afară, perioada asta în care temperaturile nu cresc peste 25 de grade și adie un vânt prietenos, ne fac să mai zăbovim un picuț, înainte de a intra în cușcă, fie ea casa, birou, școală, grădi. 🙂

Tot asta este perioada în care pregătirea pentru evaluări, în învățământ, e pe ultima sută de metri. Desigur, știu, evaluăm rezultatele muncii desfășurate coerent și consistent pentru perioade lungi de timp, așa că acum, teoretic, accentul se pune pe recapitulare. Cu toții știm că nu e chiar așa.

Oare reușim să conștientizăm, măcar un pic, felul în care contribuim într-o măsură mai mare sau mai mica la asta, chiar și atunci când intențiile noastre sunt bune?

Ai noștri copii, sunt părtași, chiar dacă deseori avem impresia că nu dau importanță la ce se întâmplă în imediata lor vecinătate, la decizii pe care le luăm în ceea ce privește susținerea părinților noștri, prietenilor, vecinilor noștri, predarea la termen a proiectelor noaste la serviciu, stresul că nu am făcut lucrurile la timp și acum trebuie să ne dăm peste cap ca Făt Frumos sau lucrurilor care se întâmplă la școala de care aparțin, de exemplu lucrările corectate după o lună după ce au fost predate sau, la un alt nivel, programe de examene reconsiderare, peste noapte, schimbări la nivel politic care vin cu modificări pe ultima sută de metri.

Dragi părinți, vă mai amintiți momentul acela în care erați elevi și se zvonea că teza nu va mai fi dată marți pentru că doamna profesoară nu se întoarce până miercuri la catedră? Și, vă mai amintiți cât vă învredniceați să ”recapitulați” în week-end, având în vedere că exista șansa ca timpul până la teză să mai fi crescut cu o zi?

Date fiind reperele de mai sus, cum credeți că influențează ele disponibilitatea copiilor de a se focaliza serios pe învățat, având în vedere că vântul incertitudinii bate cu putere în aceste zile.

Am scris asta pentru a vă determina ca odată conectați la evenimentele și implicit la emoțiile la care v-am invitat să reflectați prin cele câteva idei împărtășite, să găsiți timp să petreceți alături de ai voștri copii și să le arătați înțelegere pentru ca, abia apoi să încercați să le sporiți motivația și gradul de implicare.

Soluții sunt, doar să fiți acolo! 😊

psihologa.ro

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *