Fiecare mama își dorește ca al ei copil să fie sănătos și să facă în viață alegeri ”pe care să nu le regrete mai târziu„.
Da, părinții sunt preocupați de regrete și asta nu e un secret. Când vor fi avut copii, mai ales copii cărora să le vorbească despre viață și nuanțele ei, vor fi trăit deja cât să se fi confruntat cu repercusiuni ale deciziilor pe care le-au luat. Va să zică, e coerent ca părinții să fie preocupați de alegeri greșite, însă nu și copiii.
Asta este una dintre temele centrale ale discuțiilor în contradictoriu dintre părinți și copii la vârsta adolescenței. Părinții sunt nemulțumiți de faptul că tânărului ”nici măcar nu îi pare rău”, ”nici măcar nu a conștientizat” în timp ce lui, adolescentului, nici măcar nu îi trece prin cap asta.
Situația e mult mai complexă și nu poate fi explicată printr-un singur mecanism, însă, convingerile cu care lucrăm atunci când ne educăm copiii influențează energia pe care o schimbăm între noi și asta e foarte prețioasă.
Dacă eu, părinte fiind, țin să îți precizez cu consecvență că am știut că nu faci bine și că asta va avea repercusiuni strașnice asupra ta, ba mai mult, reușesc să aduc toate erorile tale într-un schelet al unei păreri negative pe care eu deja o am despre tine, asta te va îndepărta de dorința de a mă consulta și apoi inclusiv de aceea de a mă informa, măcar, cu privire la alegerile tale.
Știu, e nevoie de o tonă de răbdare și un car de empatie, dar efortul va fi cu siguranță recompensat.
![](https://psihologa.ro/wp-content/uploads/2024/09/329214625_745906367046207_8844419325515489272_n.jpg)