Reparatii (5)

Perspectivă asupra reparațiilor – părinți și copii – partea a Va

Sumarizăm astăzi întreaga săptămăna de “reparatii”.

Fiți prezenți în alegerile voastre și identificați comportamentele disfuncționale atunci când relația voastră cu cei mici nu merge!

Oare cât de disponibili sinteti – pe termen lung – să păstrați comportamente dezirabile și cât de rapid reveniți la vechile obiceiuri când comunicarea dă semne de mai bine?!?

Zilele trecute am povestit despre pantofi, mașini de spălat, medici și profesori preparatori. Toate acestea au legătură cu o poveste pe care noi, psihologii o trăim adesea în raport cu părinții care mai în glumă mai în serios se numește ”AM VENIT LA TINE SĂ ÎMI REPARI COPILUL”.

Si acum am să spun ceva ce pentru părinți nu e plăcut de ascultat măcar, darămite de primit, interiorizat, rumegat și într-un sfârșit de acționat, după procesul descris.

Dragi părinți dacă voi nu veți fi prezenți în procesul în care copilul vostru are nevoie de ajutor, el nu îl va putea susține singur. Orice simptom manifestă al vostru prunc de la temere, incapacitate, refuz, opoziție, agresivitate, are legătură și cu voi, într-un fel special.

NU, NU AM ZIS CĂ SUNTEȚI VINOVAȚI. Nimănui nu îi folosește acest tip de abordare. Dar da, ați fost sau dimpotrivă nu ați fost acolo și astfel, ați CONTRIBUIT ÎNTR-UN FEL PE CARE E NEVOIE SĂ ÎL DIBUIM ÎMPREUNĂ. Aceasta va produce CONȘTIENTIZĂRI ȘI APOI SCHIMBARE atât în voi, cât și în ai voștri copii.

Abia după 12, 14 ani copilul poate decide ca are niște dificultăți pe care vrea să le priceapă și să le depășească, iar acțiunile voastre nu vor mai fi la fel de determinante pentru reușita lui. Dar până la această vârstă, fără ca voi să fiți părtași acestui parcurs pe care să-l înțelegeți și să îl remodelați împreună schimbarea este foarte dificil să apară. Chiar dacă copilul va avea momente în care pare că lucrurile s-au mai așezat, ele se vor spulbera la primul obstacol pe care nu va putea să îl depășească iar voi, veți pune fără să fiți conștienți, încă o dată paie pe foc.

Dacă ești curios, găsești în psihologa, pagina servicii resurse care să îți deschidă drumuri potrivite pentru o comunicare reală cu al tău copil.

#invatamimpreuna

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *