Cum putem folosi ziua de astăzi în beneficiul relației cu cei mici și implicit, cum avem puterea, cu minimum de efort, să o transformăm într-un punct de reper pentru amintiri ce vor bucura sufletul copiilor noștri mulți ani de acum încolo.
Desigur, e necesară nițică implicare, un pic de scotoceală pe net și apoi nelipsita consecvență fără de care aproape nimic nu iese desăvârșit.
Va să zică, cum purcedem pe acest mic drumușor?
Astăzi suntem cu toții (în cel mai fericit caz) acasă sau într-un alt loc. Nu e o zi ca toate celelalte, dar dincolo de bucuria de a fi ”liberi” și de a fi împreună, cum mai putem amprenta această zi?
Haideți să pornim exact de la însemnătatea ei. E o zi în care s-a produs ceva semnificativ pentru noi românii. Oare câți copii reușesc să articuleze 2 propoziții despre acest eveniment fără să trăiască emoții de neputință, rușine, timiditate pentru că pur și simplu nu știu, sau cel puțin, nu știu ceva care să li se pară interesant, astfel încât să fi meritat reținut și, în cazul de față, enunțat?!
Vă invit să fiți prezenți în viața copiilor voștri inclusiv în situații ca aceasta. Fiți disponibili să le îmbogățiți universul cu informații care să le rămână în minte pentru că sunt interesante sau măcar sunt enunțate într-un fel care să le suscite interesul.
Astfel, mâine, poimâine, săptămâna viitoare, anul viitor când vor vorbi la școală (sau în orice alt context) despre asta nu vor mai trăi emoții inadecvate, ci dimpotrivă. Își vor aminti de voi si, de exemplu, de ziua aceea in care ați făcut o excursie până în Piața Unirii doar pentru a vă uita cu atenție la Statuia aceea pe care s-au urcat (deși era interzis) de zeci de ori, fără să facă vreo conexiune între personaj și joaca lor.
Pentru că învățatul poate deveni o plăcere, iar noi, părinții, suntem cele mai apropiate exemple ale copiilor noștri.
Apropo:
Cuza a ajuns domnitor pentru că împreună cu niște tipi isteți au gândit că dacă va fi ales în doua regiuni simultan, acestea vor putea fi considerate UNITE!
Cuza a fost apreciat de popor pentru că era foarte popular și este foarte posibil să fi știut cum să se ajute să devină astfel (având în vedere educația-i aleasa – Sorbona). În popor circulau numeroase povestiri menite să reliefeze calitățile lui UMANE – aduce dreptate oamenilor simpli și umblă îmbrăcat modest.
Cuza ne rămâne emblematic in minte prin spiritul dreptății – ”ocaua mică” (pornind de la asta e imposibil să nu găsiți o povestioară interesantă care să o reflecte).
Apoi, zilele următoare vorbind despre ”adevăr” sau antonimul lui ”minciuna” este cu neputință să nu găsiți prilejul de a-l reintroduce pe Cuza și ”ocaua lui cea mică”.
Ăsta e un început. Întotdeauna va ști ceva despre Cuza, pentru că, nu-i așa, nu a fost niciodată dezirabil să te prindă mama cu ”ocaua mică”. 😊