Vă regăsiți în afirmațiile de mai jos?
- Aveți acasă o minune de puști/ puștoaică care este în acest an școlar în clasa a IV-a?
- Ești/ sunteți oarecum emoționați/ temători/ îngrijorați/ preocupați pentru cum urmează să vă descurcați cu toate provocările acestui an?
- Începi să te gândești cum, sau aplici deja în discuții, mai mult sau mai puțin întâmplătoare cu copilul tău, un soi de conștientizări cu privire la anul ”dificil” ce urmează și energia pe care el va trebui să o investească ca să meargă în clasa a V-a la școala și în clasa dorite?
- Au început să se întețească momentele în care te simți nițel neputincios în legătură cu mobilizarea puștiului/ puștoaicei în ceea ce privesc lecturile recomandate?
- Simți că ai vrea să îi dai cele mai bune sfaturi cu privire la nevoia de mobilizare de care ar trebui să dea dovadă și de cele mai multe ori nevoia ta de a ajuta/ susține se încheie cu supărarea lui care se simte liber să facă ce vrea în timpul de după școală?!
- Vrei să ia cele mai bune decizii pentru el fără a pune presiune, dar și fără să simți că ești neputincios și nu faci tot ce trebuie pentru ca la final să fie bine?
- Ești preocupat de faptul că insistențele tale cu privire la pregătirea școlară ar putea trezi în micuț îndoieli cu privire la afecțiunea pe care i-o porți?
- Nu găsești justa măsură în a-ți lua responsabilitatea să stabilești tu ce are de făcut de-a lungul unei zile/ săptămâni în ceea ce privește învățatul sau să îl lași pe el să decidă ritmul în care lucrează și ce anume.
- Nu știi ce să alegi dintre:
- fac/ stau alături de puști când lucrează chestii pe care nu le înțelege,
- când termină vine să fie îi fie verificată munca depusă,
- te asiguri printr-o întrebare că și-a făcut treaba și poate face ce își dorește în timpul care i-a rămas.
- Nu găsești măsura justă între laudă/ încurajare/ susținere/ ajutor/ recompensare și consecințe ale angajamentelor pe care le-ați stabilit în echipa părinte/ copil.
Prin urmare, este o etapă specială în viața voastră. Dacă nu vă încăpățânați să o depășiți singuri, vă propun să faceți parte din Grupul inspirațional pentru părinți ai copiilor în clasa a IV-a
1. Ce presupune participarea la Grupul inspirațional pentru părinți ai copiilor în clasa a IV-a
- Discutarea într-un spațiu securizat a dificultăților și nevoilor specifice acestei etape din viață.
- Aducerea în prim plan de exemple concrete și modalități de a reacționa specifice fiecărei familii, dar și ocazia de a avea o perspectivă la cald, care să fie discutată.
- Posibilitatea de a prelua soluții pe care celelalte familii le consideră funcționale.
- O perspectivă de specialitate asupra soluțiilor aplicate și a consecințelor acestora la care poate nu v-ați gândit anterior.
- Conștientizarea consecvenței
2. Cum se derulează grupul inspirațional dedicat părinților cu copii în clasa a IV-a.
- Primul contact – WhatsApp, telefon sau în cabinet, cu programare prealabilă. Discuția va dura maximum jumătate de oră și are rolul de a vă oferi informații cât mai specifice despre grupul inspirațional.
- Se constituie într-o discuție ce are rolul de a vă oferi informații cât mai specifice, în funcție de interesul dumneavoastră în legătură cu grupul din care urmează să faceți parte.
- Demersul terapeutic
- Ședințe bilunare a câte 2 h
- primul modul, 3 luni/6 ședințe, ianuarie – martie
- al doilea modul, 3 luni/6 ședințe aprilie – iunie
- Fiecare ședință va avea o temă. Tematica o veți primi la prima ședință de grup. Informații preliminare despre aceasta veți regăsi în articolele de pe blog din categoria ”Grupuri inspiraționale pentru părinți”.
- Ședințe bilunare a câte 2 h
3. Care sunt avantajele
- Veți fi parte a discuțiilor de interes pentru dumneavoastră, referitoare la provocările pe care le trezește în părinții lui un copil de 10 ani ce urmează să susțină primul examen din viața care ”chiar contează un pic”.
- Veți primi perspectiva unui specialist cu privire la modalități de a acționa pentru a vă face viața mai ușoară și a obține rezultate cât mai apropiate de nevoia dumneavoastră acordată la nevoile copilului dumneavoastră.
- Veți fi parte a unui grup de părinți care se confruntă cu situații asemănătoare cu ale voastre și asta îmbogățește teribil perspectiva (deocamdată trebuie să mă credeți pe cuvânt).
- Vă veți îmbunătăți capacitatea de a comunica emoțional, mai ales în situații de expunere la frustrare.
- Conștientizarea copilului despre implicarea într-un proces care și pentru părinți înseamnă învățare și ieșirea din zona de confort.
4. Care sunt limitările serviciului
- Reticența părinților în legătură cu gradul de intimitate la care se vor expune în cadrul grupului
- De-a lungul ședințelor de grup, deși vom avea câteva principii stabilite de la început, pot apărea momente în care opinia/ exemplul/ judecata dumneavoastră este criticată de un alt participant, care încalcă fără rea voință protocolul stabilit.
- Pot ieși la iveală conflicte din interiorul familiei cu care partenerii (dacă vor participa ambii părinți) nu erau dispuși să se confrunte
5. Care sunt amenințările
- Unul dintre membrii familiei (în speță, partenerul), nu rezonează la nivel emoțional cu o parte dintre conceptele vehiculate la întâlnirile de grup.
- Unul dintre membrii grupului intră în conflict cu un alt membru al grupului.
- O persoană încearcă să câștige supremația în cadrul grupului, punând monopol pe discuțiile libere.
6. Ce oportunități oferă
- Grupurile dedicate părinților oferă participanților perspective diferite asupra dificultăților similare și posibilitatea de a asista/asculta/chiar participa la confruntări din viața celorlalți.
- Eficientizare în asumarea deciziilor, urmărirea obiectivelor propuse prin asumare în fața grupului, susținerea în momente dificile.
7. Care sunt costurile grupului dedicat părinților
- Ședință inițială – o singură dată, 30 minute, gratuit WhatsApp/telefon/cabinet;
- Modulul I – 6 ședințe a 2h, 100 de lei/ședință/ un părinte; 150 de lei/ședință ambii părinți
- Modulul II – 6 ședințe a 2h, 100 de lei/ședință/ un părinte; 150 de lei/ședință ambii părinți
*achitarea in avans a Modulului I – 500 de lei/un părinte; 700 de lei/ambii părinți
*achitarea in avans a Modulului II – 500 de lei/un părinte; 700 de lei/ambii părinți