Starea de flux 2

Starea de FLUX – una dintre perspectivele bune ale FERICIRII

– 1. Cum arăți când o trăiești

– 2. Ce ai nevoie pentru a o avea

– 3. Cum va arăta viața ta după ce o găsești!

1. Cum arăți când trăiești ”stare de flux”

– Nu ești conștient de timp și trecerea lui. Adică daca te întreb câte ore ai de când lucrezi ai putea răspunde ”vreo oră”, când ele sunt de fapt 5 trecute

– Simți că ceea ce faci e sub controlul tău și este deosebit de important pentru tine

– Experiența este profitabilă prin ea însăși, mai exact nu ești conectat în primul rând la cât de rentabilă este sau cum îi va fi apreciată valoarea pentru că emoția pe care o trăiești e” una de bine” aproape desăvârșit. Ești atât de mulțumit cu ceea ce faci, încât în afara acestui proces nu e loc de alte gânduri.

2. Ce ai nevoie pentru a avea ”stare de flux”?

– să îți placă ceea ce faci, să ai interes, să ai niște abilități sau dorință cruntă de a le dezvolta

– sarcinile pe care le ai trebuie să te antreneze foarte aproape de limita ta. Adică să nu fie ușoare și nici mult peste nivelul tău de competență. E un joc frumos al punctului care te face să rămâi stăpân si încrezător, înaintea limitei în care apare teama de a nu te descurca sau pragului în care intervine monotonia. Atât frica cât și plictiseala odată încolțite îți acaparează mintea și încep să ți-o plimbe ori pe cărările meniului pentru cina de diseară, ori pe cele ale deznădejdii că munca ta poate fi sortită eșecului dacă nu o desăvârșești.

– să ai obiective cât se poate de clare pe termen scurt. Adică să știi unde ai vrea să ajungi astăzi cu lucrul, pentru ca ținta ta să te țină preocupat să o atingi.

– să poți să urmărești evoluția muncii tale. Adică cum crește ea făurită de mâna sau mintea ta.

3. Cum ar arăta viața ta ce pricepi și viețuiesti în ”stare de flux”

– Dimineața te vei trezi din pat abia așteptând să îți înceapă noua zi. Nici măcar nu îți trece prin cap că vrei să mai moțăi. Faptul că știi foarte bine ce vei face astăzi și că abia aștepți să vezi ce și cum își iese e punctul de pornire al imboldului de a te ridica

– Vei fi permanent provocat de propriul plan – mai exact, nu vei avea timp să ruminezi gânduri nefolositoare de exemplu, despre lucruri din viitor a căror stare/ îndeplinire/direcție nu stau în niciun fel în puterea ta.

– Vei avea satisfacția lucrului bine făcut ceea ce îți va crește substanțial pofta de viață – Da, satisfacția pe care o obții în legătură cu munca ta te ajută să ai relații satisfăcătoare cu cei semnificativi pentru că mintea ta nu e ocupată să consume energie pentru a-ți da iluzia că ești bine cu tine. Tu chiar ești astfel!

Cam astea sunt premisele pentru unul dintre subiectele mele preferate ”starea de flux”, componentă semnificativă a stării de fericire, dar nu unica și nici cea mai importantă ! 😊

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *