Super Eroii din viața micuțului meu!

Evit să vorbesc în termeni de ”vârsta la care”. Copiii se dezvoltă în ritmuri diferite și asta depinde de o multitudine de factori, însă, treaba noastră ca părinți este SĂ NE COMPORTĂM CA ȘI CUM cei mici ar pricepe lucruri, încă din prima lor zi! 😊

Prin urmare a povesti ”cu bebe mic” ce faceți CU și PENTRU el, e un exercițiu excelent atât pentru copil și cât și pentru dumneavoastră!

Dincolo de prezența mamei, care dă cel mai adesea ritmul relației, dezvoltarea armonioasă a celui mic numără câțiva Super Eroi. Fiecare dintre aceștia au rolul lor, iar CEL MIC VA PRICEPE DESTUL DE REPEDE care dintre cei prezenți sunt preferați sau nu de persoana cea mai semnificativă pentru el, fie mama sau cineva care o suplinește.

Desigur, nu toți pruncușorii au același număr de ”Super Eroi”, dar am să exemplific câțiva dintre cei de pe marea scenă a dezvoltării.

– Persoana care o înlocuiește pe mama cu cel mai mare succes – cel mai adesea tatăl

– Persona care o susține pe mama și care îi dă putere, energie, încredere – sursa ei de bine

– Persoana mai în vârstă, un sfetnic bun, cu experiență, curaj și puterea de a alunga multe temeri

– Nana – sau o altă figură maternă căreia i se dă un rol binefăcător, adesea ”zâna cea buna”

și, nu în ultimul rând

– Medicul

De felul în care conlucrează ”Super Eroii” depinde sănătatea fizică și emoțională a ”boțului de humă”.

Prin urmare stă în puterea mamei ca, cei (cel puțin) 5 Super Eroi, să beneficieze de o introducere cât mai bună dinaintea micuțului prinț! Pentru ca aceștia să fie acceptați, tolerați, învestiți cu încredere si într-un final agreați, depinde semnificativ de:

– relația pe care o are mama cu ei

– relația pe care o înlesnește mama între cei doi.

Desigur, în economia fiecărei familii primii 4 eroi enumerați au aure diferite, dar în esență binefăcătoare. Vreau, însă, să punem în discuție locul celui de-al cincilea! Medicul de familie sau pediatrul, după caz, este prima persoană în halat alb cu care micuțul va avea un contact conștient. De felul în care îi va fi prezentat și mai ales de felul în care VA GESTIONA MAMA RELAȚIA DINTRE CEI DOI va depinde modul în care cel mic va coopera mult timp de acum încolo. Și ce să vezi, COOPERAREA MICUȚULUI, VA FI PARTE INTEGRANTĂ DIN RATA DE SUCCES A VINDECĂRII LUI.

De ce am explicat în termeni de mediere și din ce motiv am pus accentul pe mamă și nu pe medic? Simplu. Pentru că voi, dragi mămici

– sunteți cele care vă cunoașteți cel mai bine copilul

– sunteți cele care îl puneți în scenă pe medic,

– sunteți cele care ajutași copilul în cabinet să priceapă ce este de făcut și pe medic SĂ ABORDEZE CEA MAI BUNA POZIȚIE vis-a-vis de micuțul dumneavoastră.

Va să zică, primul pas pentru NOI PĂRINȚII este să conștientizăm că SUNTEM ÎNVESTIȚI CU PUTEREA de a scrie relația dintre MICUȚUL nostru și ceilalți Super Eroii ai existenței lui și că felul în care sunt caligrafiate aceste scrieri ne va face viața de părinte mai ușoară sau dimpotrivă, mai anevoioasă!

Va urma!

psihologa.ro

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *