Văd că nu ești bine

E o replica pe care o folosim frecvent în interacțiunea cu ai noștri copii. Este urmată adesea de ”ce ai pățit?”, ”ce s-a întâmplat?”, ”ce-i cu tine?” sau variante mai puternice precum: ”de ce ești supărat?”, ”cine te-a mai supărat?”.

După această tiradă urmează, aproape invariabil, 2 direcții de conversație:

– exprimarea îngrijorării (venită din nemulțumire) în legătură cu starea pe care o trăiește puiul tău, care se concretizează în întrebări judicative, anume, cele care încep cu ”DE CE”. Impactul lor, vom înțelege împreună, va fi acela de a pune interlocutorul în defensivă.

sau

– soluții pentru aproape orice dificultate, înțesate adesea cu ”eu ți-am mai zis că”, afirmație care pune presiune pe interlocutor, așezându-l în poziția de incompetență (el trebuia să fi știut ce se va întâmpla, prin urmare, a dat-o în bară)

Știu că, la prima vedere, citită în treacăt, poate părea neverosimilă expunerea de mai sus. Dacă ai să zăbovești puțin și ai să extragi esențialul, va semăna și cu experiența ta. 😊

Prin urmare, când îți vei dori să îmbunătățești comunicarea, te voi putea ajuta să îți îmbunătățești optica, pentru că, în experiența mea profesională m-am antrenat în a ascultat perspectiva celor mici.

Așadar, îți propun un serviciu special, care se adresează părinților și copiilor lor cu vârste între 4 și 11 ani. L-am numit Psideea (asociere dintre rolul profesional și numele meu, ca să fie simplu de utilizat pentru copii și părinți).

Găsești informații despre PSIDEEA – PSIHOLOG LA TINE ÎN CASĂ aici pe site!

Până când ne vom revedea, să ai parte de decizii inspirate!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *