Provocare

Ești la capătul puterilor.

Ai renunțat la un job bunișor pentru a învăța pentru un altul la care visai. Odată cu renunțarea la job relațiile de la fostul loc de muncă au suferit teribil. Tu ai plecat, ai lăsat lucrurile cât s-a putut de în regulă dar atât șeful cât și colegii te-au solicitat. Tu aveai de învățat, miza era mare. Va să zică, nu ai fost prea prietenos!

În plus, rezultatul la examen a fost negativ, ultimul interviu nu s-a soldat cu succes, iar iubita ta a plecat în concediul rezervat de voi cu o prietenă pentru că tu ai rămas la interviu, iar ea nu mai putea să-și ia vacanță în altă perioadă! E un tablou aglomerat de nuanțe terne, fără strălucire și conturi gri închis.

Între cele câteva persoane cu care își împărtășești parte din temeri:

– A ține să îți spună că te-a avertizat că se poate întâmpla asta și îți precizează că trebuie să te ții tare. Uneori, odată la 10 interviuri apare cel cu reușită, deci mai ai 9.

– B își spune că odată cu vârsta nu mai ai capacitatea să acumulezi informație și cea mai bună idee ar fi ”să îți pui tărnă în cap” și să te întorci ”cu coada între picioare” de unde ai plecat. Nu ai prea multe variante.

– C e alături de tine. Îți scoate permanent în evidență că ai fost împins să faci alegerea asta. Că cei dragi ție au pretenții mari de la valoarea ta măsurată în cât câștigi și că grăbindu-te să le faci pe plac te-ai împotmolit, va să zică, au și ei ”obligații„ acum, când tu ești la ananghie

– D te face conștient că s-a cam dus vremea visării și că, picioare pe pământ înseamnă să te bucuri de ce ai reușit până acum pentru ca 40 e jumătatea vieții. De acum vine etapa în care doar culegi roadelor pe care le-ai cultivat.

O scurtă trecere în revistă a celor 4 feedbackuri ne indică conectarea ta la mentalități precum negativă, fixă, victimizată sau limitativă.

Își propun să ai grijă la ce te expui pentru că părerea celor mai importante persoane te poate influența într-un sens care nu-ți este propriu atunci când ești într-o ETAPĂ DE VULNERABILITATE EXTREMĂ.

De aceea conectarea la un tip de mentalitate diferit e foarte utilă în astfel de situații. Poți alege să te conectezi la ceea ce se numește ”mentalitate de creștere”. Autodidact sau cerând sprijin vei afla că ”MENTALITATEA DE CREȘTERE” te expune la idei precum:

– Provocările sunt oportunități pentru a crește

– Feedbackul negativ e o modalitate de a îmbunătăți abilitățile

– Efortul e o cale către excelență

Și altele, cel puțin la fel de valoroase, cu ajutorul cărora întorci perspectiva în favoarea ta apreciindu-te chiar pentru determinarea de a fi curajos și de a te extinde pentru a-ți găsi direcția potrivită în viața pe care ți-o dorești.

psihologa.ro

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *